3D-suunnittelu ja -tulostus

Tutustukaa yhdessä käyttöohjeisiin. Tarvittaessa apua saa digitutorilta.

3D-tulostus on valmistustekniikka, jossa tietokoneella mallinnettu kolmiulotteinen kappale tulostetaan kerroksittain 3d-tulostimella. Kouluissa käytettävät tulostimet käyttävät tulostusmateriaalina PLA-muovia, joka on turvallista, kestävää ja edullista materiaalia. Liedossa on kaksi tulostinta, joita opettajat voivat lainata. Tulostimet saat käyttöösi tutoropettajan kautta .

Kuvassa 3d-tulostin
Pelimerkkihahmo tulostuu 3d-printterissä.
Minkälaisiin oppimistehtäviin 3D-tulostus sopii?
  • 3D-tulostamisessa tähdätään valmiiseen tuotokseen. Tuotantoprosessissa korostuu eteenkin suunnittelun, mallinnuksen ja muotoilun merkitys, joten kyseinen tekniikka soveltuu hyvin mm. taito- ja taideaineiden oppimistehtäviin.

  • 3D-suunnittelu kehittää oppilaan kolmiulotteista ja matemaattista hahmotuskykyä ja sitä voi hyödyntää esim. geometriaan liittyvissä tehtävissä.

Mistä kannattaa aloittaa?

3D-tulostaminen kannattaa aloittaa helpoista tehtävistä, joiden avulla tutustutaan suunnitteluohjelmaan ja itse tulostimen toimintaan. Helppoja ja nopeasti valmistuvia esineitä ovat avaimenperät, pelinappulat ja leimasimet.

Taitojen karttuessa suunnittelun kohteena voi olla:

  • erilaiset hahmot ja figuurit
  • kännykkätelineet
  • elektroniikkatöiden kotelot
  • pienvaraosat

Valmiita tulostettavia malleja löytyy Thingiverse-palvelusta. Palvelun avulla voit myös tutustua, mihin kaikeen 3D-tulostustekniikkaa voi hyödyntää.

3d-printattu pelimerkkihahmo
Thinkercad-suunnitteluohjelmassa 3d-majakka
3D-suunnittelu

Työt suunnitellaan 3D-mallinusohjelmalla. 3D-suunnittelua voi tehdä ihan sellaisenaankin ilman tulostusajatusta. Netissä on useita tähän tarkoitukseen olevia ohjelmia kuten ilmainen Tinkercad. Opettaja voi luoda itselleen Tinkercadiin opettajatunnuksen ja tätä kautta tunnukset myös luokalleen. 

www.tinkercad.com