Green Screen - luovia kuvia
Katsot green screen-tekniikalla tuotettua sisältöä todennäköisesti lähes päivittäin, vaikka et sitä ehkä itse tiedostakaan. Green screen-tekniikassa henkilö tai muu kohde kuvataan vihreän taustan edessä. Vihreän taustan tilalle voidaan laittaa mikä tahansa kuva tai video ja näin saadaan luotua illuusio toimittajan takana olevasta prameasta studiosta, elokuvan taustalla olevasta avaruuskaupungista tai vaikkapa koululaisesta kuussa.
Avaruusretkelle, aikamatkalle historiaan, elokuvan tehosteeksi...
Green screen soveltuu monenlaisiin luokan projekteihin. Esim. kakkosluokkalaiset käsittelevät yllissä avaruutta. He ottavat iPadilla kuvat toisistaan tai vaikkapa pehmolelustaan vihreää taustaa vasten. Otetun kuvan taustalle, vihreän värin tilalle, laitetaan kuva planeetasta ja näin näyttää siltä, kun oppilaat tai pehmolelut olisivat päässeet avaruusretkelle.
Miten pääsen alkuun?
Pieniä projekteja kuvatessa voit käyttää taustana vaikka vihreää kartonkia. Ihmisten tai suurempien elementtien kuvaamista varten Liedon kouluilla on yhteiskäytössä kaksi siirreltävää green screen-kangasta, jotka saat käyttöösi ottamalla yhteyttä Aku Mattilaan tai koulusi digitutoriin.
iMovien uusissa versioissa on vihreä/sininen tausta-toiminto ja se hyväksyy aika vaatimattomankin vihreän kankaan. Jos tarvitaan useampaa työskentelyraitaa, niin Green screen by Do ink-sovellus on valmiiksi asennettuna lainattavassa setissä, jossa on iPad, LED-valaisin, mikrofoni ja kuvausteline.
Huomioitavaa Green Screen-tunnille
Jotta varsinaiset kuvaamiset vihreän kankaan luona sujuisivat joutuisasti, on oppilaspareilla/ryhmillä hyvä olla käsikirjoitus ja idea jo valmiina. Tapahtumien taustakuvatkin voi olla jo valmiiksi haettuna padille, jolla kuvataan. Pixabay tai jokin muu kuvapankki, joiden kuvia lupa käyttää, oma hyvä paikka kuvien etsimiseen.
Usein ensimmäisen leikatun version nähtyään, oppilaat tulevat kuvaamaan vielä uudestaan. Kannattaa siis sopia aikataulut esimerkiksi siten, että jokaisella tiimillä on 5min aikaa kuvata video tai stillkuvat kankaan luona. Kuvaukset tehdään padin kameralla tai videokameralla vihreää taustaa vasten! Sovelluksia ei tarvita vielä tässä vaiheessa.
Sen jälkeen siirrytään toisaalle tekemään leikkaukset iMoviessa tai GreenScreen-apissa. Jos kyseessä on video, niin on tärkeää vahva äänenkäyttö, kun kuvaava padi on usein kaukana kuvattavista.
Lainattavissa on myös Röden ja iRigin mikrofonit, joita käyttäessä kannattaa tehdä testaus eli sound check.
Kuvaa videoklippi ja kokeile kuuluuko tallennuksen ääni ottamalla mikrofonin johto irti iPadista ja tarkistamalla, että mykistys padissa on pois päältä.
iRig-mikissä on kolme asetusta. Voi käyttää kädessä / n.50cm etäisyydellä / kauempana. Johdon pituus vain 2m.
Röden suuntaavan ulkoisen mikrofonin johdossa on vain kaksi raitaa (TRS), joten tarvitset alla olevan TRS to TRRS-sovittimen iPadiin liitettäessä. Kaksi raitaa mikkiin ja kolme iPadiin!