Melukylän liikuntaviikko

Jokainen talon neljästä ryhmästä suunnitteli yhden liikunnallisen toimintapisteen. Toimintapisteissä käytetään hyväksi tvt-laitteita. Pisteissä vieraillaan viikon aikana siten, että lapset saavat ohjattujen tehtävien lisäksi tutustua vapaasti toisten ryhmien tiloihin ja leluihin. Lapset ovat iältään 2-6-vuotiaita. Tehtäviä sovelletaan tilanteen mukaan, eri ikäisten lasten tarpeisiin sopiviksi

Tenavat

Melukylässä on kevään aikana ryhmien yhteisenä projektina joogaan tutustuminen. Joogan avulla harjoitellaan kehonhallintaa, kehonhahmotusta ja rauhoittumista. Joogaamalla jokainen saa haastaa itseään ja omia voimiaan. Omaan tekemiseen keskittyminen ja rauhoittuminen ovat myös tärkeitä tavoitteita. Opetusvideot auttavat oppimisen alkuun, mutta joogaharjoituksia tehdään myöhemmin ilman videoita. Tarkoituksena on dokumentoida oppimista tekemällä jokaiselle lapselle omat joogakortit, jotka hän voi antaa äitienpäivälahjaksi äidille. Lasten tekemiä jooga-asentoja valokuvataan puhelimella tai tabletilla ja kuvat tulostetaan korteiksi.

Youtubesta löytyvistä lasten joogavideoista tehdään QR-koodit. Koodit tulostetaan papereille, jotka laitetaan ympäri salin seiniä. Lapset käyvät vuorollaan lukemassa tabletilla yhden valitsemansa koodin. Koodeista paljastuu ohjeet eläinjoogaan: kissa, koira, perhonen, norsu ja pöllö. Videot näytettään isolta kosketusnäytöltä, jotta niitä on helppo seurata. Lapsille laitetaan lattialle omat jumppapatjat, jotta jokaisella on oma tila.

Muksut

Muksujen toimintapisteessä harjoitellaan nimeämään ja tunnistamaan värejä ja muotoja. Välineinä käytetään isoja sinisiä, punaisia, keltaisia ja vihreitä muotopaloja sekä litteitä lattiamuotoja. Isolle kosketusnäytölle piirretään kuva, joka koostuu eri värisistä muodoista. Lasten tehtävänä on rakentaa muotopaloista samanlainen kuvio käyttäen kosketusnäytön kuvaa mallina.

Toisena tehtävänä kosketusnäytölle piirretään yksi muoto, esim. kolmio. Lasten tehtävänä on muodostaa kaverin kanssa tai yksin sama muoto. Kosketusnäyttöön piirretään tarvittaessa apukuvia ja autetaan lapsia hahmottamaan eri muotoja.

Lopuksi lattiamuodoista rakennetaan saliin liikuntarata, jota pitkin liikutaan esim. hyppimällä tai pujottelemalla. Lapset saavat ideoida erilaisia liikkumistapoja.

Vekarat

Päiväkodin lapset ovat tutustuneet ohjelmointiin Bluebot-robottien avulla. Vekaroiden liikuntapisteessä harjoitellaan ohjeiden antamista ja niiden mukaan toimimista omaa kehoa käyttäen. Lisähaastetta tuovat suunnat ja lukumäärät. Lattiaan teipataan ruudukko ja siinä liikutaan ohjeiden mukaan. Parista toinen liikkuu ja toinen antaa ohjeita. Ohjeet annetaan sanallisesti tai selkään taputtamalla, esim. kolme taputusta merkitsee kolme ruutua eteenpäin.

Lisätehtävänä ohjataan Bluebot-robotteja erilaisilla alustoilla. Jäätikkö-, metsä- ja ritarilinna-alusta tarjoavat kiinnostavan maailman, jossa Bluebotit matkaavat.

Ipanat

Tällä toimintapisteellä rentoudutaan ja käytetään eri aisteja. Samalla harjoitellaan tunnistamaan ja nimeämään värejä. Huoneeseen laitetaan rauhallista musiikkia soimaan, katsellaan valopöydästä loistavia värejä ja luodaan huoneeseen rentouttava tunnelma.

Eri värit ohjaavat erilaisten aistitehtävien luo, esim. punaisella lämmitellään viltin alla tai maistetaan omenaa, sinisellä kastetaan kädet kylmään veteen, keltaisella upotetaan kädet vilja-astiaan, vihreällä tunnustellaan sammalta jne.

Aistitehtäviä tehdessä keskustellaan omista havainnoista, tuntemuksista ja tehtävien herättämistä tunteista.

Melukylän liikuntaviikko