Mitä mieltä tekoäly on tekoälystä?

Yhden ihmisen näkemys voi vaikuttaa merkittävästi asian sisältöön, joten lienee objektiivisempaa kysyä pohtimaani asiaa tekoälyltä, jonka tieto perustuu useisiin lähteisiin kuten tutkimuksiin ja asiantuntijoiden kirjoittamiin artikkeleihin. ChatGPT:n kielellinen kyky on vaikuttava!

 KYSYMYS: Mitä peruskoululaisen tulisi tietää tekoälystä? Kerro viisi tärkeintä asiaa.

CHAT GPT: Tässä on viisi tärkeää asiaa, joita peruskoululaisen tulisi tietää tekoälystä:

  1. Tekoäly on tietokonejärjestelmä, joka kykenee oppimaan ja tekemään päätöksiä. Se perustuu matemaattisiin malleihin ja algoritmeihin, jotka auttavat sitä tunnistamaan kaavoja ja yhteyksiä datasta.
  2. Tekoäly voi auttaa meitä monilla tavoilla, kuten esimerkiksi ennustamalla sääennusteita, tunnistamalla kuvia tai autonavigaattorin avulla. Se voi myös auttaa kehittämään uusia innovaatioita ja ratkaisuja moniin yhteiskunnallisiin haasteisiin.
  3. Tekoälyn toiminta perustuu datan laatuun ja määrään. Tarkempi ja laajempi data auttaa tekoälyjärjestelmiä tekemään parempia päätöksiä.
  4. Tekoälyn käyttöön liittyy eettisiä ja yhteiskunnallisia kysymyksiä, jotka liittyvät esimerkiksi yksityisyyden suojan, syrjinnän ja turvallisuuden kysymyksiin. On tärkeää ymmärtää, että tekoäly on vain työkalu, ja sen käyttö riippuu siitä, kuinka sitä käytetään.
  5. Vaikka tekoäly voi suorittaa monimutkaisia tehtäviä, se ei ole ihmisen korvike. Ihmiset voivat tarjota tekoälylle tarvittavaa kontekstia ja käyttää omaa harkintaa päätöksenteossa. Tämä tarkoittaa, että ihmisten on yhä tärkeää ymmärtää teknologian toimintaa ja sen vaikutuksia, vaikka tekoäly auttaakin meitä monilla tavoilla.
Digivisioita, tekoälyä ja päivittyvää teknologiaa

Tekoälyä käyttävien ohjelmien avulla voidaan tekstin lisäksi tuottaa myös algoritmeja, kuvia, videomateriaalia ja ääntä hyvinkin vaivattomasti.  Miten tämä vaikuttaa oppimiseen ja opettamiseen? Vaikuttaa yhä tarpeellisemmalta pitää yllä ja kehittää ihmisten yleissivistystä, jotta osaamme kriittisesti tarkastella kokemamme informaation arvoa ja aitoutta.

ITK:ssa teemana oli tänä keväänä tekoäly ja tässä koottuna muutamia linkkejä, joista voi saada inspiraatiota aiheen käsittelyyn omassa opetuksessa. ITK = Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa

Generation AI – kyberturvallisen ajattelutavan opettaminen tekoälysukupolvelle

Perjantaiaamun Areenaesityksen huippukohta (yleisön reaktioidenkin perusteella) oli Itä-Suomen yliopiston professori Matti Tedren esittely koneoppimisesta kivi-paperi-sakset-esimerkillä. Linkistä  tm.generation-ai-stn.fi  pääset kokeilemaan kuvien luokittelijaa. Kone oppii tunnistamaan asioita, kun sille annetaan riittävästi esimerkkejä netistä tai laitteen kameralla kuvattuna. 

 
Innokas – Än, yy, tee nyt! Tekoälyä varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen.

Täältä kannattaa hakea vauhtia, kun otat tekoälyä mukaan opetus- ja kasvatustyöhön.

Onko teksti ChatGPT:n kirjoittamaa? Linkissä ohje, jonka avulla saatat onnistua salapoliisityössä.

Käyttäessäsi ChatGPT:tä, varmista, että nettiosoite on OpenAI.com. Useat huijaussivustot näyttävät jo hyvin samankaltaisilta ja rekisteröityessäsi tietojasi kerätään lievimmässä tapauksessa mainostarkoituksiin.

Missä tekoälyä käytetään?
  • Nettikaupat kohdentavat mainoksia käyttäjän hakujen perusteella
  • Hakukoneet oppivat koko ajan datan määrän kasvaessa
  • Digitaaliset avustajat esimerkiksi musiikkipalveluissa mukautuvat käyttäjän tottumuksiin
  • Älykkäät kodin laitteet auttavat säästämään energiaa
  • Kaupunkien infrastruktuuri säätelee mm. liikenneruuhkia ja katujen valaistusta
  • Kyberturvallisuusjärjestelmät estävät verkkohyökkäyksiä analysoimalla dataa ja mallintamalla aiempia uhkia

Lähde: Euroopan parlamentti / Yhteiskunta / Mitä tekoäly on ja mihin sitä käytetään?

Tekoäly taiteessa
  • Midjourney AI
  • Stable Diffusion
  • DALL-E 2

Yllä olevat ovat ohjelmia, joissa teoksia luodaan kirjoittamalla haluttua sisältöä. Viereinen teos, nimeltään Erle, on toteutettu Midjourney AI:n avulla. 

Coloradon osavaltiossa tekoälyn avulla toteutettu teos Théâtre D’opéra Spatial voitti taidekilpailun. Tästä voit lukea lisää Rami Kankaan blogikirjoituksesta: Tekotaidetta vai älykästä tekemistä –  tapaus Théâtre D’opéra Spatial. Jos taiteilija-ohjelmoija Jason M. Allen käytti teoksen luomiseen Midjourneyn avulla 80 tuntia, voisi ajatella, että ihmisen osuus luovassa projektissa ei ollut aivan vähäinen.

Tekoälyä opetuksessa